Pages Navigation Menu

Śmiertelna gruźlica

Gruźlica zazwyczaj jest kojarzona z chorobą ludzi biednych, której epidemie występowały w XIX i na początku XX wieku. Choć obecnie liczna zachorowań w Europie i Stanach Zjednoczonych znacznie spadła, to jednak wciąż ta choroba zakaźna zagraża ludzkiemu zdrowiu. Do największej liczby zachorowań dochodzi w krajach Trzeciego Świata i jest to powodowane niskim poziomem higieny oraz ogólnie złych warunków życia tamtejszej ludności. Na gruźlicę zapadają najczęściej osoby, których odporność jest osłabiona na przykład w skutek ubogiej w witaminy i wartości odżywcze diety. Narażeni na nią są również zakażeni wirusem HIV lub pacjenci przyjmujący leki immunosupresyjne, czyli takie, które celowo osłabiają odporność (podawanie ich jest praktykowane w przypadku osób po przeszczepach). Nosicielami gruźlicy mogą być niektóre gatunki bydła, w tym krowy (możliwe jest zarażenie poprzez spożycie mleka od chorych zwierząt). Gruźlica przenosi się drogą kropelkową, a więc  nawet poprzez kichanie. Jest...

Czytaj dalej